INGREDIENCIE
1 ks
vanilkový struk
80 g
kryštálový cukor
75 g
mleté mandle
100 g
zmäknuté maslo
1 ks
vajce
100 g
hladká múka
1 PL
jemný škrob
POSTUP
1
K naváženej hladkej múke primiešame lyžicu jemného škrobu a dvakrát ich spolu preosejeme. Odložíme bokom.
2
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a hrotom noža stiahneme zrniečka vanilky z oboch častí struku. Na doske zrniečka posypeme zhruba lyžicou cukru (z celkovej dávky) a spolu ich vymiešame, aby sa vanilkové zrniečka pekne oddelili a neskôr neostali len v časti cesta.
3
Cukor so zrniečkami presypeme do misky, pridáme zvyšok cukru, pomleté mandle a dobre všetko premiešame.
4
Potom do misky pridáme zmäknuté maslo a suroviny spolu utrieme do krémova.
5
K zmesi rozklepneme celé vajíčko, zapracujeme ho a nakoniec po častiach primiešavame preosiatu múku so škrobom.
6
Hotové, tuhšie cesto plníme do cukrárskeho vrecka s veľkou, hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame menšie kolieska. Z tejto dávky by ich malo vyjsť približne 30.
7
Sušienky pečieme v rúre vyhriatej na 170°C do ružova, približne 10 minút.
8
Vanilkové venčeky necháme úplne vychladnúť na mriežke, aby stvrdli a získali príjemnú chrumkavosť.