INGREDIENCIE
300 g
hladká múka
0.5 ČL
prášok do pečiva
0.25 ČL
soľ
1 PL
práškový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
trochu
citrónová kôra
75 g
zmäknuté maslo
2 ks
vaječný žĺtok
6 PL
kyslá smotana
2 PL
rum
olej alebo bravčová masť na vyprážanie
práškový a vanilkový cukor na posypanie
POSTUP
1
Vo väčšej mise si zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme aj práškový a vanilkový cukor a trošku citrónovej kôry.
2
Ku sypkým surovinám pridáme zmäknuté maslo, vaječné žĺtky, kyslú smotanu a rum. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 až 30 minút odležať.
3
Odležané cesto vyvaľkáme a radielkom narežeme na obdĺžniky – v každom urobíme ešte jeden alebo dva zárezy.
Ak urobíme jeden zárez, tak cesto môžeme ešte cez otvor “prevliecť”. Chytíme jednu stranu cesta a prevlečieme ju cez otvor v strede cesta.
4
Pripravené fánky vyprážame v rozhorúčenom oleji. Následne ich zbavíme prebytočného oleja s pomocou papierových obrúskov.
5
Hotové fánky posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru a podávame.