INGREDIENCIE
500 g
polohrubá múka
50 g
kryštálový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
0.5 KL
soľ
1 balíček
sušené droždie
1 ks
menší citrón (kôra)
2 ks
vajce
250 ml
mlieko
90 g
maslo
POSTUP
1
Múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ, sušené droždie a strúhanú citrónovú kôru premiešame v miske.
2
V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme rozšľahané vajcia, teplé mlieko a roztopené nie horúce vajce.
3
Hnetieme asi 10 minút a vypracujeme hladké, pomerne lepivé cesto, ktoré však nelepí na ruky, keď sa sa ho dotkneme. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
4
Aby venčeky mali v strede otvor môžeme pred pečením do stredu položiť surové vajíčka. Aby boli ešte krajšie, môžeme vajcia natrieť potravinárskymi farbami (netierame vajíčka s bielou škrupinkou a pred pečením musí byť farba zaschnutá).
5
Ak nechceme v strede vajíčka, môžeme otvor vytvoriť a udržať malými okrúhlymi formičkami alebo napríklad trubičkami na pečenie kremrolí.
6
Z vykysnutého cesta vytlačíme vzduch, na pomúčenej doske ho rozdelíme na 16 častí.
7
Vždy dva kúsky cesta vyvaľkáme na doske na zhruba 25 centimetrov dlhé valčeky, ktorých konce na jednej strane pritlačením spojíme, navzájom ich prepletieme, vytvarujeme do venčeka a opäť pritlačením spojíme. Takto vytvoríme osem venčekov, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
8
Do stredu venčekov položíme vajíčko, formičku alebo aj nič (i tak budú mať pekný tvar venčeka), zakryjeme a necháme ešte zhruba hodinu podkysnúť.
9
Pred pečením venčeky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180ºC do zlato-hneda, zhruba 20 až 25 minút.